Poznaj odpowiedź na swoje pytanie

Kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w domu i wiąże się z nią wiele zagadek...

Poradnik

Kuchnia jest miejscem pracy

W pomieszczeniu kuchennym występują trzy strefy pracy:

• strefa przygotowania żywności
• strefa gotowania
• strefa zmywania

Rozmieszczenie poszczególnych stref powinno być zorganizowane w taki sposób, aby centralnym miejscem kuchni była strefa przygotowania żywności. Jest ona najistotniejszym miejscem w kuchni, a jej wymagana, minimalna szerokość to 80 - 100 cm, pomiędzy miejscem do gotowania a miejscem do zmywania - decyduje o funkcjonalności całej kuchni. W strefie przygotowania żywności powinna znaleźć się szafka stojąca z trzema szufladami (to właśnie tutaj przechowujemy niezbędne narzędzia kuchenne do pracy - noże, sztućce, łyżki cedzakowe itp.) oraz szafka wisząca z artykułami spożywczymi i przyprawami. Przydatnym elementem, który powinien znaleźć swoje miejsce w strefie przygotowania żywności, jest deska do krojenia, wysuwana spod blatu kuchennego. Centralnym punktem strefy gotowania jest kuchnia elektryczna bądź gazowa; alternatywnie - płyta ceramiczna bądź płyta gazowa, z niezależnym piekarnikiem. Bezpośrednio nad miejscem gotowania umieszczony jest wyciąg kuchenny. Podczas projektowania kuchni należy pamiętać o doborze właściwego wyciągu. Wybór uzależniony jest od kubatury pomieszczenia kuchennego. Ze względów bezpieczeństwa, odległość pomiędzy dolnym rantem wyciągu kuchennego a górnym rantem kuchni elektrycznej, bądź płyty ceramicznej - nie powinna być mniejsza niż 50 cm. W przypadku kuchni gazowej bądź płyty gazowej - odległość ta nie powinna być mniejsza niż 65 cm (patrz instrukcja okapu). W praktyce, w przypadku występowania gazu, zmuszeni jesteśmy do zastosowania szafki wiszącej o zredukowanej wysokości. Integralną częścią strefy gotowania jest powierzchnia odstawna, odporna na wysoką temperaturę. Zalecana minimalna szerokość powierzchni odstawnej to 40 cm. Po obu stronach kuchni gazowej, bądź elektrycznej, powinny znaleźć się szafki stojące, przeznaczone na patelnie rondle i garnki. Istotnym elementem jest również dodatkowa szuflada (narzędzia kuchenne, łyżki cedzakowe, tłuczki itp.), umieszczona po prawej stronie - dla osób praworęcznych, bądź stronie lewej - dla
osób leworęcznych.


Centrum strefy zmywania to zlewozmywak, którego wielkość uzależniona jest od wielkości rodziny jak i rozmiarów pomieszczenia kuchennego. Projektując kuchnię w małym pomieszczeniu, musimy bezwzględnie wziąć pod uwagę taki typ zlewozmywaka, który umożliwi nam użycie szafki stojącej pod zlewozmywak o zredukowanej szerokości. Niezależnie od decyzji, co do wyposażenia kuchni w zmywarkę, warto rozważyć potrzebę występowania ociekacza, jako integralnej części zlewozmywaka. W szafce wiszącej, ponad zlewozmywakiem, rekomenduje się umieszczenie naczyń do przygotowania żywności.


W przypadku projektowania zmywarki w pomieszczeniu kuchennym warto przestrzegać reguły, iż dla osób praworęcznych zmywarka powinna być umiejscowiona po stronie prawej szafki zlewozmywakowej; zaś dla osób leworęcznych - po stronie lewej. W przypadku zaprojektowania szafki zlewozmywakowej o drzwiczkach pojedynczych (szafki o szerokościach 60, 50, 40 cm) i ustawieniu zmywarki tuż obok - pamiętajmy o właściwym otwieraniu drzwiczek szafki zlewozmywakowej. Stojąc na wprost zlewozmywaka, otwarte drzwiczki szafki zlewozmywakowej nie powinny stać się naturalną przegrodą, dzielącą otwartą zmywarkę od szafki zlewozmywakowej. W szafce stojącej pod zlewozmywakiem należy przewidzieć miejsce na kosz na śmieci jak i miejsce na środki czystości (ściereczki, proszek do zmywarki itp.) Przechowując w kuchni środki czystości, jak również, ostre narzędzia kuchenne - warto pamiętać o małych dzieciach, które przebywają w tym pomieszczeniu. Możemy zaproponować zabezpieczenie drzwiczek szafki zlewozmywakowej oraz szuflad przed niepożądanym otwarciem przez dzieci. 


Bardzo istotną decyzją, która ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie w kuchni - jest decyzja, co do wyboru typu, kształtu i koloru blatów kuchennych. Problematyka blatów kuchennych jest najbardziej skomplikowanym elementem projektowym każdej kuchni i temu zagadnieniu poświęcimy oddzielny rozdział. Niemniej, zanim podejmiemy decyzję, co do wyboru blatów - pamiętajmy aby uczynić to z wyjątkową rozwagą.


Integralnym elementem kuchni jest oświetlenie. Projekt każdej kuchni powinien zawierać szczegółowe informacje na temat wszystkich punktów oświetleniowych. Szczególnie istotne są świetlówki (najchętniej wyposażone w gniazda elektryczne do podłączeń sprzętu kuchennego, takiego jak: miksery, ekspresy do kawy itp.), umieszczone pod szafkami wiszącymi - gwarantujące pełne oświetlenie blatów kuchennych.

Planując naszą nową kuchnię pamiętajmy o funkcjach które musi spełnić !!!

Każdy przyszły użytkownik kuchni, noszący się z zamiarem zakupu kuchni, koncentruje swoje zainteresowania - przede wszystkim - na szafkach kuchennych, czyli tzw. "komplecie kuchennym" oraz rodzaju użytych drzwiczek. Innymi słowy - podstawowym elementem, branym pod uwagę przez przyszłego klienta, jest mebel kuchenny - "jako taki" oraz jego walory estetyczne. Walor estetyczny pomieszczenia
kuchennego będzie zawsze odgrywał istotną rolę. Zdecydowana większość pytań klienta, zamierzającego nabyć "komplet kuchenny", dotyczyć będzie określonych elementów estetycznych, takich jak: typy drzwiczek, dostępna kolorystyka blatów, uchwyty, listwy wykończeniowe, rodzaje dostępnych zlewozmywaków itp. Natomiast, niewielu użytkowników przyszłej kuchni zdaje sobie sprawę z tego, iż podejmując decyzję o zakupie mebli kuchennych, podejmuje w tym samym momencie decyzję o zakupie "miejsca pracy". Niezależnie od decyzji klienta, co do wyboru określonych drzwiczek w szafkach kuchennych, niezależnie od wyboru elementów wykończeniowych danej kuchni czy rodzaju użytej kolorystyki - kuchnia będzie zawsze
podstawowym miejscem pracy - toteż elementy estetyczne, brane głównie pod uwagę przez klienta, będą
zawsze elementami drugoplanowymi. Każda osoba, projektująca nową kuchnię, powinna bezwzględnie uzmysłowić przyszłemu użytkownikowi, iż podstawowym elementem, na który należy zwrócić uwagę, jest wymóg .ergonomicznego rozmieszczenia poszczególnych stref pracy.

W odniesieniu do pomieszczenia kuchennego używamy, często, pojęcia "ergonomia kuchenna" - mając na myśli kuchnię, zaprojektowaną w myśl określonych zasad. Projektowanie kuchni, uwzględniające wymóg ergonomicznego rozmieszczenia poszczególnych stref pracy, jest zabiegiem bezwzględnie koniecznym, jeśli efektem finalnym naszej pracy ma być kuchnia wygodna dla użytkownika. Rysunek, który przedstawia kuchnię, ze wskazaniem poszczególnych stref pracy, jest kluczem do zrozumienia problematyki pomieszczenia kuchennego.

Kuchnia jest pomieszczeniem o określonych funkcjach

W jaki sposób zaprojektować pomieszczenie kuchenne, aby w efekcie finalnym otrzymać funkcjonalną kuchnię ?

Zaprojektowana przez nas kuchnia musi uwzględnić następujące funkcje:

funkcja gotowania:
-  przygotowanie produktów
-  krojenie, ćwiartowanie, rozdrabnianie
-  gotowanie, pieczenie, smażenie .....

funkcja przechowywania produktów i naczyń:
-  w lodówce
- w zamrażalniku
-  w szafkach stojących
- w szafkach wiszących

funkcja zmywania:
-  w zlewozmywaku
-  w zmywarce

funkcja socjalna:
-  wydawanie posiłków
-  spożywanie posiłków
-  miejsce spotkań wszystkich członków rodziny
-  prace domowe oraz odpoczynek

Kuchnia jest centralnym miejscem w naszym domu

Kuchnia jest, bez wątpienia, najważniejszym pomieszczeniem w domu i to właśnie tutaj nasza aktywność jest największa. W kuchni przygotowujemy posiłki, przechowujemy żywność, zaś - przede wszystkim - spotykamy się najczęściej, niezależnie od tego, czy pomieszczenie kuchenne jest małe czy duże.Kuchnia jest miejscem pracy, miejscem spotkań rodziny, to właśnie tutaj przebywają dzieci, towarzysząc nam - dorosłym. Toteż planując kuchnię, musimy
uwzględnić nasze codzienne potrzeby.
Komfort życia rodziny zależeć będzie od uwzględnienia czterech podstawowych funkcji, które powinna spełnić kuchnia:

- funkcja gotowania,
- funkcja zmywania,
- funkcja przechowywania produktów i naczyń,
- funkcja socjalna.

Zanim zaplanujemy naszą nową kuchnię, musimy wziąć pod uwagę kilka istotnych elementów, które bezpośrednio określą zakres naszych działań projektowych; a więc:

• wielkość rodziny
• tryb życia
• przyzwyczajenia kulinarne
• cechy indywidualne poszczególnych członków rodziny (hobby itp.)

Podstawowym elementem, który należy wziąć pod uwagę, jest wielkość rodziny. Od ilości domowników zależeć będzie każda z funkcji oraz jej zakres. Projektując kuchnię, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy, ze względu na wielkość pomieszczenia kuchennego, będziemy w stanie uwzględnić wszystkie funkcje, czy też będziemy zmuszeni do świadomego ich ograniczenia. Pamiętajmy, jednakże, iż kuchnia to, przede wszystkim, miejsce pracy, toteż musimy zadbać o wystarczającą powierzchnię do pracy (blaty kuchenne) oraz odpowiednią ilość miejsca do przechowywania produktów żywnościowych.

Aktualności

Szybki Kontakt

Kuchnie PREMIUM 
Tuchorza 6B koło Wolsztyna 
64-232 Tuchorza
woj. wielkopolskie
tel.kom. 603 472 527
lub 609 676 851

Imię i Nazwisko:
Adres e-mail/telefon:
Treść zapytania: